КулЛиб - Классная библиотека! Скачать книги бесплатно 

Унищожаване на коронавируса [Тодор Хаджиев] (fb2) читать постранично


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

Тодор Хаджиев Унищожаване на коронавируса

Тодор Хаджиев

УНИЩОЖАВАНЕ НА КОРОНАВИРУСА

Научно-фантастичен разказ

Резюме

Сюжетът на този научно-фантастичен разказ е лекуването на новите щамове вируси. Изследователите проф. Генадий Лихачов, д-р инж. Валерий Сергеевич и техните асистенти създават ново вещество за имунизация и лечение на вирусни болести. То може да се съхранява в живи клетки и снимка на заредена спринцовка се предава до имейл адреса на болнцата.

През 2016 година Правителството на Фантасмагония сключва договор и финансира с 2 милиона Щатски долари Института по Генетика и Микробиология за разработване на нови методи за лечение на вирусните болести. Още на следващия ден, след сключването на договора, директорът на Института проф. Михаил Павлов извиква в кабинета си проф. Генадий Лихачов и доц. д-р инж. Валери Сергеевич и им казва:

– Драги колеги, по договора, който сключихме с Правителството предстои много сериозна и отговорна работа. Отпуснатите 2 милиона долари можем да харчим само по тази задача, която след 4 години трябва да завърши с конкретни положителни резултати. Затова в срок от 5 работни дни ми представете доклад за: Първо, какви нови уреди са необходими за обзавеждане на лабораторията и Второ, какъв нов персонал трябва да назначим и с какви специалности?

Заповедта на директора е изпълнена и след 5 работни дни проф. Лихачов дава на директора доклад с искане за купуване на: Електронен микроскоп, Високоскоростен компютър, някои по-дребни уреди и за назначаване на двама сътрудници с висше образование, като обяснява:

– Господин Директор, в доклада сме написали от къде могат да се доставят уредите, а новите сътрудници да бъдат: единият специалист по Микробиология, а другият – по Компютърно програмиране.

– Много добре, проф. Лихачов, аз ще се запозная с Вашия доклад и ще го връча на Министъра на Здравеопазването, който отговаря за тази правителствена задача и се надявам вашето искане да бъде изпълнено.

Назначени са двама нови сътрудници: асистент Иван Стояновски по Микробиология и инж. Николай Диловски -компютърен програмист. След два месеца уредите са доставени и работата продължава на нов етап. Асистент Стояновски отдавна е работил по създаването на молекула, която да има лечебни свойства против вируси. Изследвал е стотици молекули и излъчил няколко с добри качества. Сега, целият екип на проф. Лихачов, с новите уреди започват да проверяват могат ли тези молекули да се съхраняват в живи клетки, които смесени с подходяща плазма да се превърнат в готова ваксина. След едногодишно изследване е намерена клетка от бактериални спори, която заредена с новите лечебни молекули може да живее в подходяща плазма и да се съхранява в хладилник, като готова ваксина. Действието на ваксината е проверено в лабораторни условия върху разпространените грипни щамове: H1N1, H1N2, H5N1, H7N2. Лабораторното тестване е успешно и на следващ етап ваксината трябва да се провери върху животни и хора.

За дистанционно пренасяне на ваксината е разработена технология с файлове: пълнят се спринцовки с подходящ обем ваксина за деца и за възрастни, на спринцовката се прави снимка, която се записва в компютъра на лабораторията като файл и се изпраща до имейл адреса на лекуващата болница. В момента на ваксинацията снимката се прехвърля в лазерен уред и лъчите от снимката се насочват към рамото на пациента – извършва се имунизация. За пренасянето на ваксината с хладилни контейнери ще може да се използва и технологията Телепортация на материални тела на далечни разстояния, посредством електромагнитни полета.

Проф. Лихачов кани екипа в кабинета си, за да решат на кои видове животни да се изпита дейтвието на ваксината и започва:

– Драги колеги, през последните години два вида грип нанасят големи щети на животновъдството в Европа: Зоонозен свински грип тип H1N1, открит в Мексико през 2009 година и Птичи грип (Птича чума) тип H5N1, открит в Италия през 1878 година, който през 2006 година нанесе големи щети на домашните птици. Като имам предвид, че анатомията на свинете е близка с тази на човека, предлагам да направим проучване върху две прасета – едно мъжко и едно женско.

–Тука ли ще докараме прасетата? – Пита асистент Стояновски.

–Нее, разбира се, ще се отглеждат във фермата, където ни разрешат. – Отговаря проф. Лихачов. Ние трябва да осъществим интернет връзка за изпращане на снимките от лабораторията и приемането им във фермата.

–Тогава да се съгласим. – Казва асистент Диловски. Аз ще подготвя необходимата апаратура и персонал във фермата.

Проф. Лихачов веднага информира директора на Института, че са готови да изпитат ваксината върху прасета и трябва да се осигури подходяща свинеферма.

– Аз ще се свържа с директора на Института по Животновъдство и ако се наложи, ще отида и при Министъра на Земеделието, за да уредя този въпрос. – Заявявя проф. Павлов.

Само след един месец в Института по Животновъдство са осигурени две 100 килограмови