КулЛиб - Классная библиотека! Скачать книги бесплатно 

Айвазовский Иван [Николай Михайлович Сухомозский] (fb2) читать постранично, страница - 3


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

листа А. Чехова рідним від 22-23 липня 1888 р.

Вчора їздив в Шах-мамай, маєток Айвазовського, за 25 верст від Феодосії. Маєток розкішний, дещо казковий; такі маєтки можна бачити, мабуть, в Персії. Сам Айвазовський… являє собою мішанину добродушного вірменчика з пересиченим арїхієреєм; переповнений власної достойності, руки має м’які і подає їх по-генеральськи. Недалекий, проте єство складне і достйоне уваги.

Одружений на молодій і душе красивій жінці, яку тримає в їжаках. Водить знайомство з султанами, шахами й емірами. Писав разом з Глинкою «Руслана і Людмилу». Був приятелем Пушкіна, проте Пушкіна не читав. У своєму житті він не прочитав жодної книги. Коли йому пропонують читати, він говорить: «Навіщо мені читати, якщо я маю власні погляди?».


ВСЕ ПЕРЕДАЮ ФЕОДОСІЇ, з заповіту І. Айвазовського

Моє щире бажання, аби будинок моєї картинної галереї в місті Феодосії з усіма в ній картинами, статуями й іншими творами мистецтва, що знаходяться в цій галереї, складали повну власність міста Феодосії, і в пам’ять про мене, Айвазовського, заповідаю галерею місту Феодосії, моєму рідному місту...


ДОЗВОЛЯЮ, бувальщина

Якось російський імператор Микола I запитав Айвазовського, де він черпає все нові й нові теми для своїх картин.

– Дитячі сни, я їх не забуваю дивитися, ваша величність, – відповів художник.

І почув:

– Дозволяю, дивися!