КулЛиб - Классная библиотека! Скачать книги бесплатно 

Бомба для Гейдріха [Душан Гамшик] (fb2) читать постранично, страница - 3


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

Будь-яке розголошення фактів, повідомлених на сьогоднішньому засіданні, каратиметься смертю чи ув'язненням за зраду батьківщини.

А втім, не зважаючи на це, кожне слово, яке вимовить Гейдріх на цьому засіданні, буде зафіксовано. За чиїм наказом? Зрозуміла річ, за Гейдріховим. Саме він посадив стенографістку в залі так, щоб ніхто з присутніх про це навіть гадки не мав.

Ніхто з чорно-коричнево-зеленого рою, — а тим більше той, хто зараз, коли б'є дев'ята, виходить на сцену, — не уявляє собі, звичайно, що колись, скажімо, через двадцять років, — ця стенограма може заговорити. Перед зовсім іншою аудиторією.

— Партайгеноссен, панове! За наказом фюрера я три дні тому взяв на себе керівництво урядом імперського протекторату в зв'язку з тим, що міністр Нейрат серйозно захворів.

Перша фраза — І перша брехня.

Старий фон Нейрат здоровий не менше, ніж 38-річний Гейдріх, і Гітлер «вдовольнив його прохання, давши йому тривалу відпустку для відновлення підірваного здоров'я» зовсім не внаслідок лікарського висновку.

— Мені приємно, що я можу привітати вас на цій території, де точиться бій за інтереси рейху, як начальник поліції та служби державної безпеки. Час на виконання одержаної мною вказівки фюрера я вважаю обмеженим…

Обмеженим? Чому саме? Може гер Гейдріх, виконавши «завдання» в Празі, готується одержати нове призначення? Скажімо, на посаду губернатора Москви, яка тим часом буде здобута переможним вермахтом, чи Ленінграда, зайняття якого, згідно з повідомленням сьогоднішньої німецької преси, є питанням кількох днів чи навіть годин?

Гейдріх говорить високим різким голосом, трохи гугнявлячи. Промовець він не блискучий.

— Дозвольте мені трохи, так би мовити, розмахнутися. Пов'язати проблему цієї території з нашою загальною проблемою.

Зрозуміло, аудиторія йому це дозволить. Адже для чорно-коричнево-зеленої потолочі в залі Чернінського палацу немає нічого приємнішого ніж повідомлення про те, що ласий шматочок — Чехія і Моравія — тільки закуска перед майбутніми бенкетами.

— Ми готуємося зайняти нові простори, необхідні для створення Великонімецької, а пізніше Великогерманської імперії. Передумовою цього є одна важлива річ: внутрішньополітична безпека майбутньої імперії.

Таким чином, для начальника служби державної безпеки війна вже переможно закінчилася, вірніше, він вважає, що вона переможно закінчилася. Тому нема чого гаяти час. Ось під бурхливі оплески усіх присутніх в залі він ділить «нову Європу» на дві половини.

— Першу групу складають землі з германським населенням, тобто з людьми нашої крові, а отже і нашої раси. Але ці люди внаслідок поганого політичного керівництва та під впливом єврейського руху скалічені, і ми повинні поставити їх на праведний шлях. Германців ми мусимо тримати в руках твердо, але бути з ними справедливими. Я маю на увазі такі землі: Норвегію, Голландію, Фландрію, а пізніше й Швецію. Ці землі населяють германці.

— Другу групу складають східні землі, заселені, головним чином, слов'янами. На цих просторах наша доброта сприймалася б, як слабкість. Слов'янин взагалі не звик до того, щоб з ним поводились, як з рівноправним, щоб з ним панькалися. В результаті наступних наших військових перемог ми здобудемо східні простори аж до Уралу. Простори ці стануть нашою сировинною базою, їхні жителі служитимуть нам як раби, Далі, щодо великопольського простору. Це найближча область, яку ми мусимо поступово заселити німцями і звідки ми витіснимо поляків геть, на Схід. Словом, тут здійсниться стара ідея німецьких орденських рицарів!

До речі, зміст цього висловлювання цілком збігається з цитатами з деяких статей, вміщених у західнонімецькій газеті «Дейче Зольдатен унд Національцейтунг» за 1962 рік. Різниця полягає лише в тому, що висловлювання Гейдріха надруковано в таємній стенограмі на таємному засіданні в 1941 році, а публічні висловлювання реваншистських політиків друкуються у відкритій пресі в 1962 році.

— Отже, виходячи з цього, ви повинні зрозуміти, що чесько-моравський простір повинен перебувати в такому стані, який не давав би чехам можливості стверджувати, ніби це їхня територія. Зараз жителі цієї території намагаються поставити рейх під загрозу нелегальним рухом опору і вдарити нам у спину ножем під час вирішальної битви проти більшовизму! Саботаж, групи терористів, знищення врожаю, уповільнення темпів праці — всім цим, ясна річ, керує велика підпільна організація. Останнім часом масштаби цих підривних дій у протектораті настільки розрослися, що доводиться констатувати: єдність рейху під загрозою! Ця земля знову підняла ніж!

Дехто з присутніх догадується, на що саме натякає Гейдріх, але точно про все знає тільки він сам, і крім нього ще кілька чоловік з найближчого оточення Гітлера. Ситуація напередодні приїзду Гейдріха була найкритичнішою: вистачило б якихось двох тижнів, щоб підпільній комуністичній організації вдалося підняти весь чеський народ на рішучий масовий