КулЛиб - Классная библиотека! Скачать книги бесплатно 

За східнім обрієм [Спомини про пережите] [Данило Шумук] (fb2) читать постранично


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

Данило Шумук
ЗА СХІДНІМ ОБРІЄМ [Спомини про пережите]

Про видання


BEYOND THE EASTERN HORIZON
(In Ukrainian)
By Danylo Shumuk
Reprint of Samvydav («Samizdat») publication from the Soviet Ukraine
Published by P.I.U.F. and SMOLOSKYP
Paris 1974 Baltimore

Printed in France

Copyright 1974 by SMOLOSKYP and P.I.U.F.


P.I.U.F.

3, rue du Sabot

75006 — Paris

France


SMOLOSKYP

P.O. Box 6066, Patterson Sta.

Baltimore, Md. 21231

USA


Передрук самвидавного твору з України

На 4-ій сторінці обкладинки:



Перша Українська Друкарня у Франції
Українське видавництво СМОЛОСКИП ім. В. Симоненка
Париж 1974 Балтимор


Данило Шумук

Передмова


У нашому Видавництві появляється новий самвидавний твір з України — спомини Данила Шумука. Публікуємо їх без огляду на дразливі моменти, які порушує автор і які можуть викликати негодування в декого з живих ще співучасників тих подій.

Спомини Данила Шумука — це щирі й безпосередні свідчення людини, яка віддала усе своє життя за ідеали, до яких прямувала і які пробувала здійснювати в практичному житті. Вони дають багатющий матеріял до студій і роздумів над нашою новітньою історією молодому поколінню і новій ґенерації істориків. Для багатьох — вони будуть дороговказом і надхненням у боротьбі за свободу для нашого народу.

Ці спомини дісталися на Захід без назви, тому й додали ми до них заголовок «За східнім обрієм». Може ця назва не зовсім відповідатиме змістові твору, але на нашу думку — вона хоч до деякої міри відображує те, що діялося в житті Данила Шумука за східним обрієм — на Україні й поза нею. Далєко за обрієм — увижалося Данилові Шумукові нове життя нашого народу, якому віддав себе автор цілого. Життя — сперте на ідеалістичному розумінні свободи, краси і правди.

Хто автор цього незвичного твору? Хто він, який зумів поставити ряд проблем нашої воєнної і повоєнної дійсности, пробуючи їх по-свойому розв'язувати?

Данило Лаврентійович Шумук — гуманіст в повному розумінні цього слова. У своїх споминах він найрішучіше виступає проти нелюдяности, звідки вона не походила б, і бореться за справедливість та правду в житті й співвідносинах між народами, в чому чи не найбільша вартість його твору.

Народився Данило Шумук в 1914 році, в селі Боремщина на Волині. Був членом комсомолу і КПЗУ (Комуністична Партія Західньої України). Брав активну участь у комуністичному русі передвоєнної Польщі. В 1935 році був заарештований і засуджений польським судом на 8 років ув'язнення, в якому перебував аж до 1939 року. У 1939–1941 роках він активно здійснював свої комуністичні переконання, працюючи в Любомлі. В 1941 році був покликаний до Червоної Армії і брав участь в боях з німцями иа Житомирщині й Київщині. 3 1943 року бере активну участь в українському повстанчому русі на Волині, розчарувавшись в комунізмі, побачивши його на практиці. В зв'язку з участю в УПА, в 1945 році його заарештували і засудили на кару смерти, яку згодом перемінили на 20-річне ув'язнення. Після звільнення й реабілітації в 1955 році, він написав перший том своїх споминів, які були у нього вилучені в часі обшуку. В 1957 році його знову засудили на 10 років ув'язнення. Після чергового звільнення в 1967 році, Данило Шумук пише другий том своїх споминів, які він закінчив в 1970 році.

У січні 1972 року, Данила Шумука знову заарештували, знайшовши у його знайомих другий том споминів, який був причиною довгих допитів та суду 5–7 липня того ж року. Засудили його за статтею 62-2 Карного Кодексу УССР на 10 років таборів спеціяльного режиму і 5 років заслання.

В 1973 році Данило Шумук перебував в ув'язненні у Мордовських концентраційних лагерах.

Самвидавний примірник споминів Данила Шумука, який дістався до нашого Видавництва, у деяких місцях нечіткий, тому кілька місцевостей і прізвищ, які згадує автор, було неможливо відчитати й зідентифікувати їх, що і відзначено в приміткаx.

В книжці Д. Шумука деякі наведені розповіді про український визвольний рух в часі другої світової війни і зроблені висновки в діялогах не відповідають історичній дійсності. Все ж ми їх залишили не зміненими, щоб не нарушувати ориґіналу рукопису і краще зрозуміти, як про деякі справи й події говорили українські політичні в'язні, бувші учасники цього руху, як їх насвітлювали й сприймали.

Стиль і мову твору Видавництво залишило незмінними, публікуючи повний його текст, зате ми виправили очевидні друкарські помилки й уважали за конечне ввести літеру «ґ», яку виключено з української абетки в УРСР, і літеру «я», де це було потрібно.

Спомини Данила Шумука появляються в Українському Видавництві «Смолоскип» без відома і згоди автора.


Українське Видавництво «Смолоскип» ім. В. Симоненка