КулЛиб - Классная библиотека! Скачать книги бесплатно 

Лист Папі Римському [Леон Дегрель] (fb2) читать постранично, страница - 4


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

ні! Це просто неймовірно!

У ста кроках від підробленої газової камери Освенціма Ваше послання повинно містити тільки милосердя, братську любов і правду, без якої поваляться будь-які доктрини. Ви збираєтеся в Освенцім, щоб випробувати потрясіння і щоб споглядати одне з місць, де людина страждала найбільше. З часом історія об'єктивно встановить причини цих страждань і осіб, винних у них. Це не можна встановити, вдаючись до вимушених зізнань або до фальшивих показань свідків.

Папа вище таких вчинків. Він ближче за всіх до душ страждальців, котрі духовно піднеслися через свої муки, бо немає чистилища, Голгофи або смерті, які не піднесені.

Жертви, фізичні і душевні муки і страждання викликали небувалий розквіт і піднесення духу в тих людей, чиє життя за звичайних умов було б самим пересічним. Це відбувалося скрізь: на полі бою, де стільки солдатів загинуло в нестерпних стражданнях, у трудових таборах, де безліч людей стали жертвами конфліктів, що поневолили і знищили їх. Так було в Освенцімі, і так було на Східному фронті протягом всієї жертовної боротьби мільйонів молодих європейців, які з 1941 по 1945 р. протистояли навалі комунізму.

Жорстокість — безсумнівно, невід'ємна риса людської історії. Освенцім, на жаль, не перший і не останній випадок. Це особливо ясно зараз, коли так багато беззахисних жінок і дітей гине в палестинських таборах. Їх рівняє із землею ізраїльська авіація, яка спрямовує закон відплати на невинних людей. Але на їх пам'ять, на жаль, ніколи, мабуть, не буде відслужена спільна меса… Особи, які перебувають при владі, зловживали нею сотні разів. Народи втрачали голову. Не якийсь один конкретний народ, а всі народи. Поряд з мільйонами чистих і безкорисливих сердець, які віддали своє життя за ідеал, в Німеччині, як і всюди, були мерзотні особистості, винні у неприпустимому насильстві. Але в якій країні їх не було?

У Франції в епоху Французької революції винайшли терор, гільйотину і страту за допомогою утоплення в Луарі. Наполеон не інтернував людей, але він примусом вербував у свою армію сотні тисяч цивільних осіб з окупованих країн, яких посилали на смерть в ім'я його слави. Тільки бельгійців загинуло 51000 чоловік. Тобто більше бельгійців, ніж загинуло під час Першої світової війни або в концтаборах Третього Рейху.

Ближче до нашого часу, в 1944–1945 рр., дехто де Голль керував знищенням десятків тисяч своїх опонентів, яких охрестили "колабораціоністами". Зовсім недавно в Індокитаї і в Алжирі Франція загнала сотні тисяч людей в концтабори, де було чимало садистів. Серед ув'язнених були не тільки повстанці і непокірні, але й заручники, і звичайні мирні жителі, захоплені в полон під час облави. Один французький генерал навіть публічно вихваляв тортури.

Приміром Великобританія, яка бомбила неукріплені міста начебто Копенгагена, страчувала сипаїв, прив'язавши їх до жерл гармат, розгромила бурів і побудувала концтабори в Трансваалі, де тисячі жінок і дітей померли в непередаваних муках. Приміром Черчілль організував мерзенні застрашливі бомбардування мирного населення Рейху, коли люди згорали від фосфорних бомб у власних підвалах, і приблизно двісті тисяч жінок і дітей було знищено за одну ніч у гігантському крематорії Дрездена. Я кажу "приблизно", тому що лише приблизний розрахунок виявився можливим на підставі ваги попелу!

А Сполучені Штати? Хіба не досягли вони своєї могутності завдяки страшному рабству мільйонів негрів, яких таврували як тварин, і завдяки майже поголовному винищенню індійців, колишніх господарів бажаних земель? У 1945 р. США скинули атомну бомбу на Японію.

Ще вчора серед американських солдатів у В'єтнамі було чимало безперечних катів і мучителів.

А ми ж ще навіть не згадали про десятки мільйонів жертв тиранії в СРСР або про тамтешніх гулагах, які і понині існують. Боюся, ніхто про них не посміє і слова сказати під час Вашого майбутнього візиту в "відреставрований" табір Освенціму, який вже десятиліття вільний від мешканців!

Ніхто не заперечує, що життя в Освенцімі було важким, а іноді і дуже жорстоким. Однак у таборах переможців в 1945 кати і садисти швидко з’явилися у великій кількості і стали процвітати. Більше того, їхнє існування ще менш виправдано, якщо погодитися, що світова війна може служити якимось оправданням.

Я не хотів би, Святий Отець, псувати задоволення, яке Ви отримаєте від побачення з батьківщиною. Але все ж мені необхідно підкреслити наступне. Ви всіляко намагаєтеся продемонструвати духовне відродження Вашої доблесної вітчизни, прославляючи її чудового покровителя — Святого Станіслава. Тим не менш і Ваша батьківщина не уникла періоду злочинності і морального падіння. Коли Ви ступите на польську землю Освенціму, яка викликає в пам'яті останню жидівську трагедію, то чи не буде доречним, в ім'я справедливості, згадати про незліченних інших жидів, убитих під час жахливих погромів, які протягом століть мали місце по всій Вашій країні. Тих жидів катували, їм перерізали