КулЛиб - Классная библиотека! Скачать книги бесплатно 

Стрімголов. Історія одного життя [Олівер Сакс] (fb2) читать постранично, страница - 150


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

глибокі розбіжності між моїми пацієнтами, які страждали на мігрені, й жінкою з руховою сліпотою, про яку писав Зіль.

(обратно)

313

Антоніо Дамасіо (1944) — професор неврології в університеті Південної Каліфорнії і ад’юнкт-професор в Інституті Солка, автор декількох книг про взаємозв’язок між мозком і свідомістю, очолює Інститут мозку і творчості. — Прим. перекл.

(обратно)

314

Калтех, або Калтек — скорочення від «Каліфорнійський технологічний інститут» (англ. California Institute of Technology), приватний університет, розташований в місті Пасаденав, що в штаті Каліфорнія, один із двох найважливіших університетів в США, разом з Массачусетським технологічним інститутом, що спеціалізуються на точних науках й інженерії. — Прим. перекл.

(обратно)

315

його школі

(обратно)

316

Слухачі Джеррі були захоплені, але спантеличені, а коли він сказав: «Розум — не комп’ютер, а світ — не шматок перфострічки», італійська аудиторія почула: «Світ — не шматок перепічки». Це спричинило у коридорах палкі обговорення на тему, що ж мав на увазі американський професор під цим афористичним висловлюванням.

(обратно)

317

Едельман першим заговорив про теорію відбору стосовно імунної системи — за цю роботу його було нагороджено Нобелівською премією. А потім, у середині 1970-х, він почав застосовувати аналогічні поняття до нервової системи.

(обратно)

318

МРТ — магнітно-резонансна томографія — томографічний метод дослідження внутрішніх органів і тканин з використанням фізичного явища ядерного магнітного резонансу. — Прим. перекл.

(обратно)

319

ПЕТ — позитрон-емісійна томографія — метод медичної радіоізотопної діагностики. — Прим. перекл.

(обратно)

320

Реципроктними — взаємними. — Прим. ред.

(обратно)

321

зазвичай їх отримуєш завдяки ледь помітним невербальним взаємодіям між учасниками

(обратно)

322

Моєму другові й колезі Пітеру Джанетті — ми разом навчалися у резидентурі Каліфорнійського університету — вдалося зробити відкриття і створити техніку, що цілковито змінювала і часто рятувала життя людей із тригемінальною невралгією, пароксизмальним очним і лицьовим болем, проти яких (до розробок Пітера) не існувало засобів, і які часто були «нестерпними» й нерідко призводили до самогубств.

(обратно)