КулЛиб - Классная библиотека! Скачать книги бесплатно 

Крым Соломон [Николай Михайлович Сухомозский] (fb2) читать постранично


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

КРИМ Соломон Самуїлович


ЕКСПРЕС-ЖИТТЄПИС, найважливіші ціхи біографії

Національний статус, що склався у світі: російський.

Державний, політичний діяч, агроном, краєзнавець, видавець. Прем’єр-міністр Кримського крайового уряду (1918-1919).

З купецької родини. Батько, Крим С., – землевласник і комерсант, міський голова Феодосії (1863-1869); пасерб, Крим Р., – перекладач ООН.

Народився 25 квітня (7 травня) 1867 р. в м. Феодосії Таврійської губернії Російської імперії (нині – Автономна Республіка Крим України).

Помер 9 вересня 1936 р. у маєтку «Крим» під м. Тулоном (Франція). Похований на Феодосійському караїмському цвинтарі. Прах перенесено на територію колишньої дачі І. В. Стамболі.

Закінчив Феодосійську гімназію (1884), Петровсько-Розумовську сільськогосподарську академію.

Був депутатом I і IV Державних Дум, членом Державної Ради Російської імперії, головою Таврійського губернського земства, прем’єр-міністром Кримського крайового уряду, співробітником російської зоологічної станції Вільфранж-Сюр-Мер, інституту Пастера.

Голова сільськогосподарського товариства Криму.

Фундатор Караїмського товариства у Франції (1923).

Голова товариства російських агрономів у Парижі (1926).

Член Таврійської ученої архівної комісії (1912).

Член Кримського товариства природознавців і любителів природи.

Член Таврійської сільськогосподарського ради.

Член Імператорського товариства садівництва.

Організовував збір пожертвувань і сам вкладав кошти в створення Карадазької біостанції, феодосійських Пастерівської станції, бібліотеки і лікарні, низки учбових закладів, селекційні досліди Л. Симиренка.

Перу нашого земляка належать драматична хроніка «Шагін-Гирей хан» (1918), книги «Виноградарство в Феодосійському повіті» (1893), «Легенди Криму» (1925).

Не сприйнявши більшовицької революції, емігрував спочатку до Франції (1919).

У м. Сімферополь одна з вулиць названа іменем К. (1993).

На приміщенні Феодосійської центральної бібліотеки ім. О. Гріна К. встановлено меморіальну дошку (2007).

До 140-річчя з дня народження нашого земляка у Сімферополі і Феодосії пройшла науково-практична конференція «Соломон Крим: його життя і спадок» (2007).

Серед друзів та близьких знайомих К. – І. Айвазовський, С. Панпулов, Ф. Еттінгер, Л. Симиренко, В. Канін, М. Бутчик, П. Бобровський, Л. Дуранте, Т. В’яземський, С. Чаєв, Д. Пасманик, В. Вернадський, В. Томашевич, С. Мокржецький, В. Набоков, І. Петрункевич, М. Вінавер та ін.


***

ЛІБЕРАЛЬНА ДЕМОКРАТІЯ, з політичного кредо С. Крима

Майбутнє – за ліберально-демократичним типом державно-правового режиму.


ІЗ ЗЛОВІСНИМ ТАКТОМ, зі спогадів С. Крима

До аудиторії великосвітської Москви, в Дворянських зборах на першому Всеросійському з’їзді виноградарів і винарів, під час виступу княжни Голіциної, до залу увійшла висока людина (В’яземський Т. – авт.) з довгою заплутаною шевелюрою, в сюртуку не першої свіжості, застебнутому на всі ґудзики, в штанях тютюнового кольору, в чоботях, які давно не бачили щітки, і з величезним дамським бантом з шовкового шарфа кольору чесучі замість краватки.

Стільці заскрипіли, того, що увійшов, розглядали із зловісним тактом.


РОЗУМНА ЛЮДИНА, з листа І. Айвазовського Г. Езову від 23 лютого 1897 р.

Вельмишановний Герасиме Артемовичу!

Лист цей передасть Вам нами спільно шанований і улюблений Соломон Самуїлович Крим. Він уповноважений містом клопотати в Петербурзі з деяких міських питань, особливо у міністерстві фінансів і внутрішніх справ. У Вас скрізь друзі і займають високі посади, і я знаю, що всі вони вельми поважають Вас. Допоможіть, заради бога, познайомте з ким знайдете потрібним, наприклад, з Каковцевим. Ваш прихильний прийом Крима щиро мене порадує. Він дуже розумна молода людина.

Обіймаю Вас сердечно.


ОСОБЛИВО БАЖАНИЙ, з статті «Старий. Кого обирати?» в журналі «Караїмське життя» за березень-квітень 1912 р.

С. С. Крим відповідає всім вимогам, які можуть бути пред’явлені майбутньому представникові народу. Випробуваний громадський діяч, який стояв завжди в перших рядах одного з найбільших російських земств, побував на трибуні законодавчої палати і вважався одним з найсерйозніших кандидатів тепер від Таврійської губ. до Держ. Ради– С. С. як офіційний представник народу не залишає бажати нічого кращого. Великі зв’язки в Петербурзі, матеріальні статки, певне становище в офіційних колах Тавриди,– все це є, безумовно, тими умовами, які роблять цю кандидатуру для нас особливо бажаною.


ПОМІРКОВАНИЙ ЛІБЕРАЛ, з оцінки діяльності С. Крима М. Вінавером

Людина ліберальних поглядів– швидше поміркованих, ніж радикальних,– він,