КулЛиб - Классная библиотека! Скачать книги бесплатно 

Гаспринский Исмаил бей [Николай Михайлович Сухомозский] (fb2) читать постранично, страница - 3


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

вимовляти вголос.

Знищили й книги джадидів, в тому числі і Гаспринського. За їх збереження безневинну людину арештовували відправляли в заслання.


ПРАГНЕ ПЕРЕТВОРИТИ МЕНЕ НА ЖЕБРАКА, з розвідки А. Ахунова «Двигун прогресу – кохання»

Відомо, що Ісмаїл бей одружувався двічі, але частіше згадують про його повторний шлюб, а перша дружина залишається в тіні.


Події розгорталися в 70-80-і роки. …В один прекрасний день доля зіштовхує Гаспринського з Моллой Асаном. Ця людина в той час володіла готелем і садом у Ялті. Юнак довідується, що в нього росте чарівна дочка 14-ти років, яку за незвичайну красу прозвали «Самур» («Соболь»). Ісмаїл бей …просить її руки. Починається сімейне життя.


Проте як людину діяльну й активну, Ісмаїла все менше і менше влаштовує ця ідилія.

…Він спалахує ідеєю видавати газету… Молла Асан …з радістю погоджується допомогти зятеві. Але він ще не знає, у що обійдеться йому ця згода. Спочатку тесть дав дві тисячі рублів, потім – ще тисячу. Через деякий час продав сад, будинок, а сам переселився в готель. Гроші були витрачені на придбання устаткування для друкарні, друкування першої брошури Гаспринського «Російське мусульманство».

Але були потрібні все нові і нові вкладення. Ісмаїл бей просить дружину умовити батька закласти ще й готель. Це пропозиція сталася останньою краплею, яка переповнила чашу терпіння тестя

– Я віддав йому усе, що в мене було! – кричав він доньці. – А готель – це мій будинок. Твій чоловік хоче вигнати мене на вулицю, зробити жебраком!

Після цього скандалу Самур до Бахчисараю вже не повернулася...