КулЛиб - Классная библиотека! Скачать книги бесплатно 

Войно-Ясенецкий Валентин [Николай Михайлович Сухомозский] (fb2) читать постранично


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

ВОЙНО-ЯСЕНЕЦЬКИЙ Валентин Феліксович


ЕКСПРЕС-ЖИТТЄПИС, найважливіші ціхи біографії

Національний статус, що склався у світі: російсько-радянський.

Лікар, священик. В чернецтві – Лука (1923). Фундатор трансплантації на теренах СРСР (1924). Зарахований до лику святих Російської Православної Церкви (2000).

З княжої родини. Батько, Войно-Ясенецький Ф., – провізор; правнука Тетяна – фахівець з молекулярної патології, професор Чиказького університету.

Народився 27 квітня 1877 р. в м. Керчі Таврійської губернії Російської імперії (нині – Автономна Республіка Крим України).

Помер 11 червня 1961 р. в м. Сімферополі СРСР (нині – столиця Автономної Республіки Крим України). Похований на місцевому цвинтарі. За років української незалежності мощі перенесені до кафедрального Сімферопольського Свято-Троїцького собору (1996).

Закінчив 2-у Київську гімназію, Київське училище живопису, медичний факультет Київського університету св. Володимира (1903).

Був земським лікарем в Симбірській, Саратовській, Курській, Ярославській губерніях (1903-1917), головним лікарем Ташкентської міської лікарні (1917-1923), хірургом-консультантом Красноярського місцевого евакуаційного пункту (1941-1943), єпископом Тамбовської єпархії (1944-1946), архієпископом Кримським і Сімферопольським (1946-1961).

Лауреат Державної премії СРСР (1946).

Лауреат премії Хойнатського Варшавського університету (1916).

Кавалер діамантового хреста на клобук від Патріарха всієї Русі (1944).

Почесний член Московської духовної академії.

Як вчений дебютував дослідження «Регіональна анестезія» (1916).

Потім настала черга книг «Нариси гнійної хірургії» (1934), «Пізні резекції за вогнепальних поранень суглобів» (1946), «Дух, Душа й Тіло».

Всього В.-Я. залишив 55 наукових праць з хірургії та анатомії й десяти томів проповідей.

З владою порозуміння знаходив не завжди. В результаті був заарештований і запроторений до Сибіру, де провів 12 років (1923).

Що стосується особистого життя, то наш земляк рано втратив дружину (1919), а в останні роки життя –перестав бачити.

У російському м. Сургут зведено храм на честь нашого земляка (2004).

У м. Одеса пройшла Республіканська науково-практична конференція, присвячені пам’яті вченого і священика (2005).

Ім’я нашого земляка (в Указі президента В. Ющенка помилково вказано «Володимор» – авт.) присвоєно 386-му військовому госпіталю Військово-медичного клінічного центру Кримського регіону (2009).

У м. Сімферополі на території 386-го військового госпіталю Військово-медичного клінічного центру Кримського регіону до 205-ї річниці від дня заснування останнього відкрито пам’ятник В.-Я. (2010).

Серед друзів та близьких знайомих В.-Я. – Л. Толстой, В. Філатов, О. Мартинов, П. Морозов, А. Барський, Ф. Рейн, С. Велицька, О. Кан, В. Бергман, Г. Пивоваров та ін.


***

ПОЛЮБИВ СТРАЖДАННЯ, з життєвого кредо В. Войно-Ясенецького

Я полюбив страждання.


НЕБО БЕЗ СОНЦЯ, , з релігійного кредо В. Войно-Ясенецького

Наука без релігії – небо без сонця.


НАПІВМАТЕРІАЛЬНЕ І НЕМАТЕРІАЛЬНЕ, з книги В. Войно-Ясенецького «Дух, Душа й Тіло»

Невидима оком частина сонячного спектру складає 34%. І лише вельми незначна частина з цих 34% ультрачервоні, ультрафіолетові, інфрачервоні промені досліджена, і зрозуміли ті форми, які лежать в їх основі. Але що можна заперечити проти припущення, навіть упевненості в тому, що за численними фраунгоферовими лініями ховається багато таємниць, невідомих нам форм енергії, можливо, ще тонших, ніж електрична?

З матеріальної точки зору, і ці, поки що невідомі, форми енергії повинні бути особливими формами існування матерії.

Хай так, ми нічого не можемо заперечити проти цього, бо віримо в могутність науки. Але якщо і електрика не може бути названа матерією, а поза сумнівом повинна вважатися енергією, ...то чи маємо ми право припустити, що з часом будуть відкриті такі форми буття матерії (вірніше, енергії), які за своїми властивостями ще з набагато більшою підставою, ніж електрика, повинні бути названі напівматеріальними? А саме поняття «напівматеріального» містить в собі визнання існування й «нематеріального».

Де ж підстава до того, аби заперечувати законність нашої віри і упевненості в існуванні чисто духовної енергії, яку ми вважаємо первинною і праматір’ю всіх фізичних форм енергії, а через них і самої матерії?

...Між тілом і духом існує постійний зв`язок і взаємодія. Все те, що відбувається в душі людини протягом її життя, має значення й необхідне тільки тому, що все життя нашого тіла й душі, всі думки, почуття, вольові акти ...найтіснішим чином пов`язані з життям духу. У ньому відображаються, його формують й у ньому зберігаються всі акти душі й тіла. Під