КулЛиб - Классная библиотека! Скачать книги бесплатно 

Експеримент «Корона» [Василь Павлович Бережний] (fb2) читать онлайн


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

Бережний Василь Павлович Експеримент «Корона»

Василь Бережний

Експеримент "Корона"

1

Дзвоник долинав нiби крiзь кiлометровий шар чорної вати. Та все-таки слуховий центр зафiксував його, почала формуватися думка: дзвонить, але не встигла оформитись, розпалася на свiтнi скалки, вони зникли, i знову кучугури чорної вати налягли на свiдомiсть. Але дзеленчання не стихало i таки пробилося. Рука сама потяглася до слухавки. З мiкрофона почулося тривожне:

- Алло! Алло!

Нарештi Михайло Павлович прокинувся. Сiв у постелi.

- Я слухаю.

- Пробачте, що турбую серед ночi...

- А що трапилось? - Михайло Павлович упiзнав Ольгу. - Може, що з Сергiєм?!

- Того ж я й дзвоню... - жiнка перейшла на шепiт. - 3 ним щось страшне дiється. Розумiєте... Боюсь, чи не збожеволiв. Мабуть, якась несправнiсть...

- Несправнiсть? - перепитав Михайло Павлович. - Хм... Так ви ж обоє медики...

- Несправнiсть у "Коронi"!

- А... Нi, це вiдпадає. Живлення ж не мiняли?

- Нi. Все, як було. А вiн скрегоче зубами, стогне, плаче...

- Ну, то знiмiть з нього "Корону".

- Не дається. Випхав мене з кабiнету, замкнувся. Бубонить, свариться наче навкулачки з кимось б'ється. Може б, ви... Вас вiн, звичайно, впустить, Михайле Павловичу...

- Гаразд, я зараз.

"I отак завжди, - меланхолiйно подумав Михайло Павлович, - якщо ти пiзно лiг - обов'язково не дадуть виспатись. Буває, рано приходиш з лабораторiї - нiхто й у шахи не набивається, а це засидiвся бiля нового прискорювача - i на тобi... Що ж могло трапитись? Адже вiн уже тиждень, як надяг "Корону"! Записував би спокiйно в журнал, а то..."

За звичкою, хотiв надiти краватку, але жбурнув її в шафу. Третя година ночi! Уже вийшовши з парадного i ковтнувши свiжого повiтря, подумав: "Бач, невдоволений, розбудили. А певне ж, щось сталося!.. Ех, Сергiю, Сергiю..."

Пустельна вулиця почала лунко вiдраховувати його швидкi знервованi кроки.

2

З легким сумом Сергiй Олексiйович помiчав, що море вже втомлює його, що в тiлi поменшало сили, а проте плавав охоче. Далеко не запливав, як то було колись, тримався "буйкової" межi, частенько вiдпочивав на водi, розкинувши хрестом руки, втопивши погляд у бездонну синяву неба. Дуже любив отак зависати на водi пiзно ввечерi, коли в небi сяють зорi. В такi хвилини Сергiя Олексiйовича оповивав якийсь особливий настрiй. Хвилi стиха колисали його мiж небом i землею, далекi зорi сiяли в душу щось незбагненне, щемливе, смутне i радiсне. Може, тодi саме наставала мить єднання з Природою?

А як шубовснеш у ранкове море, коли сонячне промiння тiльки черкнеться його ледь побриженої поверхнi, - де та й утома дiнеться! М'язи стають пружнiшi, в усьому тiлi настає отой оптимальний режим, яким вiдзначається молодiсть, Але то ненадовго. Втома облягає знову, гасить чутливе сприйняття свiту - молодiсть давно минула.

- Чи ти хоч бачиш, Михайле, яка тут краса? - iнколи говорив Сергiй Олексiйович до свого друга, який цiлими днями горбився за шахiвницею.

- Ти завжди був романтиком, Сергiйку, - кидав Михайло Павлович, пускаючи хмарку диму. - Не забувай, що ти медик!

- Ну й що? Медики - не сухарi, це ви, фiзики.., Але втягти Михайла Павловича в дискусiю не вдавалось.

- Спiвай, спiвай, вона довга... - скаже i знову втупить погляд у шахiвницю.

Але настав такий день, коли Сергiй Олексiйович не купався, а Михайло Павлович не грав у шахи. Усе затьмарила трагiчна звiстка з Києва - помер їхнiй товариш, їхнiй славетний друг.

- Це безглуздо - ось що мене вражає, - сказав пiсля тяжкої мовчанки Михайло Павлович. - Людинi ще тiльки за п'ятдесят i раптом...

Не змовляючись, вони пiшли в напрямку гiр.

- Трагедiя в тому, що ми майже завжди спiзнюємось iз дiагнозом... нарештi обiзвався Сергiй Олексiйович. - Рак - дуже пiдступна хвороба, в органiзм людини пробирається тихцем...

- Що значить тихцем? - змахнув рукою Михайло Павлович. - Це просто неможливо. Хто-хто, а ви, медики, мусите це знати. Хiба не всi дiлянки органiзму контролюються нервовою системою?

- Усi, звичайно.

- То чому ж ця чутлива комунiкацiйна сiтка не сигналiзує про небезпеку одразу? Чому сигнали тривоги надходять до свiдомостi запiзно?

Сергiй Олексiйович поглянув на чорний дзьоб Карадагу, за який саме зачепилася попеляста хмарина, i по хвилi мовчання пробурчав:

- Чому та чому... Певне, так схотiла її величнiсть Природа.

Деякий час iшли мовчки. Гiрськi стежини вели їх то помiж важкими валунами, то по зелених схилах. Отак i думки їхнi - то натрапляли на каменi незрозумiлого, то виривалися на простiр, i вже здавалося, що ось-ось можна осягнути незбагненне.

Посiдали на теплому каменi, дивилися на море, згадували померлого друга. I знову: чому система аналiзаторiв "не спрацьовує"? Адже нема сумнiву - сенсорнi нервовi волокна передають сигнали своєчасно, i вiдповiднi дiлянки мозку сприймають їх як больовi подразнення. Але, мабуть, захворювання починається з дуже незначних змiн, а значить i сигнали слабкi... Вони, певна рiч, заглушуються iншими, тонуть у них. А коли процес злоякiсного переродження охопить чималу дiлянку - час уже втрачено, i хвороба тодi не вiдступиться вiд своєї жертви. Що ж виходить? Посилити, треба посилити роботу системи аналiзаторiв!

- I це допоможе розпiзнавати початок усякої хвороби - чи не так? вигукнув фiзик.

- Авжеж, що так, - невесело усмiхнувся медик. - Не вистачає тiльки дрiбнички - якого-небудь бiоелектронного пiдсилювача.

- А ти змiг би провести такий експеримент?

Сергiй Олексiйович подивився на друга так, наче вперше побачив.

- Експеримент? - перепитав. - Це ти серйозно?

- Цiлком серйозно. Ми в своїй лабораторiї сконструюємо пiдсилювач. А ти вiзьми медико-бiологiчний аспект.

- Ну, коли так, то я й сам... ну, розумiєш, експеримент на собi...

Тепер Михайло Павлович окинув друга зацiкавленим поглядом.

Щоб заглушити хвилювання - чи вони гарячкуватi юнаки? - друзi почали по-дiловому обмiрковувати свiй намiр. Електрична активнiсть клiтин, електроенцефалографiя, альфа- i бета-хвилi головного мозку...

Сонце вже давно сховалося за горами, густо-синя поверхня моря зовсiм потемнiла, коли вони спохватилися i рушили до своєї "обителi здоров'я". Запiзнилися на вечерю, зате мали - в головних рисах - план дiї. Найперше, звичайно,- пильне вивчення найновiших атласiв мозку. Де саме в цiй горбкуватiй країнi пролягли зони локалiзацiї чуттєвих сигналiв? Де тi нейроннi ретрансляцiйнi станцiї, якi зосереджують сигнали i передають їх до великої гори людської психiки?

- Посилювальну решiтку ми зробимо, - сказав Михайло Павлович, - хоч це, звичайно, дуже складне...

- Решiтку? - перебив Сергiй Олексiйович. - Таке й сказав... Нiяка не решiтка - корона!

- Нехай i "Корона", суть не в назвi. Аби ти змiг визначити точки головного мозку, на якi...

Сергiй Олексiйович поплескав друга по плечу:

- Як сказав колись Юлiй Цезар: Alea jacta est! - жереб кинуто! Може, й нам пощастить перейти Рубiкон...

3

Дверi були замкненi зсередини. Чулося бубонiння, наче в кабiнетi Сергiй Олексiйович був не сам.

- Чуєте? Чуєте? - шепотiла Ольга Юр'ївна. - Це вiн трохи втих... Я вже думала викликати "швидку"...

Її заспане блiде обличчя трохи дратувало Михайла Павловича, вiн ще раз поторгав дверi, а тодi загупав кулаком.

- Сергiю, вiдчини! Це я...

В кабiнетi стало тихо, Михайло Павлович знову загрюкав:

- Та вiдiмкни ж нарештi!

Клацнув замок, i дверi прочинилися.

- Ти що - ватою вуха позакладав? Стукаю, стукаю...

Сергiй Олексiйович, постогнуючи, почвалав до кушетки i лiг на спину. Голову йому обхоплював золотистий обруч з пiвсферою срiблястих дротинок, помiж якими кучмилася давно не розчiсувана шевелюра. Та, не зважаючи на цю "Корону", нiчого королiвського в позi свого друга Михайло Павлович не помiтив. Сергiй Олексiйович осунувся, посiрiв з виду. Де й подiлася кримська бронза лиця, блиск очей.

- Що з тобою, друже?

Сергiй Олексiйович поворухнув рукою, вказуючи на журнальний столик. Михайло Павлович узяв щоденника i, сiвши в крiсло, почав переглядати останнi записи, Ольга Юр'ївна стовбичила у дверях, чомусь не наважуючись зайти, i це також дратувало Михайла Павловича. Пiднiс зошита вгору, щоб не бачити, як вона пiдпирає одвiрок. Та досить було кинути погляд на перший рядок, щоб вимкнутись iз оточення.

"...Таки розрiзняю сигнали!

...Iнтенсивнiсть вiдчуття набагато бiльша вiд сили подразнення, але на скiльки?

...А як усе це вплине на корковi чуттєвi зони?

...Чи не "перегрiється" ядро основного аналiзатора?

...Нарештi цей вайло (Михайло Павлович пiдкинув бровами) сконструював регулятор, але верньєр малий, незручно.

...Здiйснюється закон "Все або нiчого" - маю все, тобто максимальне збудження. Але ж це завдяки "Коронi"...

...Бронхокардинома?!

...Ендокардит!

...Вогнище iнфекцiї в слiпiй кишцi. Операцiя?

...Щось iз лiвою ниркою... Невже якийсь процес?

Чим далi читав Михайло Павлович, тим частiше натрапляв на специфiчнi медичнi термiни, про змiст яких вiн, фiзик, навiть не мiг здогадатися. Та йому стало ясно: його друг "вiдкрив" у себе десятки хронiчних захворювань i серйозних уражень внутрiшнiх органiв.

- Що це ти понаписував, Сергiю? Коронований друг мовчав, лежав тихо, без стогонiв.

Михайло Павлович гукнув:

- Чи ти спиш?

Сергiй Олексiйович поволеньки, обережно пiдвiвся, спустив ноги на килимок. I тiльки тодi обiзвався:

- Про що ти балакаєш, Михайле! Я вже три ночi не заплющую очей...

- Що сталося?

- Поганi справи, друже.

- Ох, i понаписував! Що це таке - бронхокардинома?

- Рак бронха. Латентний... ну, прихований перiод. Якраз вчасно...

- Так... А ендокардит?

- Запалення внутрiшньої оболонки серця.- Сергiй Олексiйович зiтхнув.- Я й ранiше вiдчував...

- Слухай,- лагiдно промовив Михайло Павлович,- а чи ти не занадто... Все ж таки, розумiєш, апарат не пройшов клiнiчного випробування.

- Е, якби ти знав, як вона працює, твоя "Корона"! Ось i зараз... Iмпульси - наче електричнi розряди, пострiли. Я навiть бачу спалахи... Певне, аналiзатор охоплює й зоровi центри... Слухай, та там нiколи не вщухає бiй! Буває затишшя, але щоб зовсiм... О, знову автоматнi черги iмпульсiв! На мене напало сто хвороб! Сигнали надходять звiдусюди... Подай щоденника.

Сергiй Олексiйович вхопив зошита i почав записувати на колiнi - наче донесення з фронту. Чоло вкрилося брижами зморщок - певне, силкується чоловiк розiбратися в тому хаосi iмпульсiв, який охоплює кору пiвкуль його мозку.

Михайло Павлович пiдiйшов i швидким рухом торкнувся "Корони".

Сергiй Олексiйович, переставши писати, кинув на нього запитливий погляд.

- Я вимкнув живлення, - сказав Михайло Павлович. - Треба перевiрити настройку. Знiми, будь ласка.

Дружина, побачивши, що чоловiк почав знiмати "Корону", якось нервово хiхiкнула i вийшла, причинивши за собою дверi.

Михайло Павлович узяв апарат, навiщось покрутив його перед очима i поставив на столика. Сергiй Олексiйович гладив долонями обличчя, торкався тiм'я.

- Ну, як? - спитав Михайло Павлович.

- Тиша... Але я знаю - це оманливе.

- Давай так, Сергiю. Поки я займатимусь "Короною", ти пройдеш клiнiчне обслiдування. А тодi побачимо.

...Вони зустрiлися, здається, через тиждень у тому самому кабiнетi професора-медика. Навiть його дружина так само стояла на порозi. Але атмосфера тут була вже цiлком iнакша. Сергiй Олексiйович - бадьорий, пружний - ходив по кабiнету, розмахуючи руками.

- Нiчого! Розумiєш - анiчогiсiнько!

- I рентген?

- Аякже, i рентген, i з десяток найтонших аналiзiв - нiчого не виявили! - Сергiй Олексiйович спохмурнiв. - Усе в нормi.

- Ти так говориш, наче невдоволений.

Сергiй Олексiйович легенько стиснув свого друга за плечi.

- Що здоровий - це, звичайно, добре. А от експеримент...

- А чим ти, як медик, поясниш...

Сергiй Олексiйович заговорив, насупивши брови:

- Чим поясню? Тодiшнiй мiй стан - це яскравий приклад автосуггестiї самонавiювання. Якi б не були експерименти, завжди треба мати на оцi, що людський органiзм - то психофiзична цiлiсть.

- Це так... Важко перехитрити природу... - не то весело, не то журливо промовив Михайло Павлович. - Мабуть, не даремно вона вивiльнила вищi вiддiли мозку вiд буденних занять. Осмислити себе - ось у чому суть...

- Годi фiлософствувати, скажи краще, як твоя "Корона"?

- Вiддав онуковi гратися... А що? Хiба всi експерименти вдаються?

Сергiй Олексiйович тiльки плечима знизав.

4

Закiнчивши вечiрнiй обхiд клiнiки, Сергiй Олексiйович мив руки в передчуттi чесно заробленого вiдпочинку. Настрiй був хороший, але щось його непокоїло, щось марудило, а що - й сам не знав. Пiдставляв долонi пiд струмiнь теплої води, бiла пiна спливала в раковину, а вiн силкувався пригадати, чи не забув чого-небудь зробити? Наче нiчого, а на душi млоїться.

- Сергiю Олексiйовичу!

Мовчки насупився. Завжди ця огрядна медсестра гукає на весь коридор.

- Сергiю Олексiйовичу! До вас прийшли!

Побачивши Михайла Павловича, стривожився:

- Що трапилось, що ти...

Михайло Павлович якось наче винувато усмiхнувся:

- Та розумiєш... Онук, пустуючи, надiв менi "Корону"...

- I що? Невже i в тебе... автосуггестiя?

- Оце ж я й хочу дослiдитись.

...Зоперували Михайла Павловича вчасно. Злоякiсний процес у шлунку захопив мiзерну кiлькiсть клiтин.