КулЛиб - Классная библиотека! Скачать книги бесплатно 

Щоденник Анни Франк: суміш фальсифікацій та описань жіночих геніталій [Олексій Токар] (fb2) читать постранично


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

ЩОДЕННИК АННИ ФРАНК: СУМІШ ФАЛЬСИФІКАЦІЙ ТА ОПИСАНЬ ЖІНОЧИХ ГЕНІТАЛІЙ


«Щоденник Анни Франк» вперше був виданий в 1947 році в Нідерландах і моментально став бестселером. Він перекладений багатьма мовами світу, безліч разів перевидавався  і продавався публіці як справжній, власноруч написаний єврейською дівчинкою з Амстердама. Щоденник Анни Франк є офіційним міжнародним культурним надбанням - він включений до списку спадщини ЮНЕСКО "Пам'ять світу", також у 2009 році на порталі Onepoll.com він потрапив до ТОП-10 списку книжок, "які надихають читачів". В 2003 році цей твір видавався в Україні і "надихав" українців.

* * *
У 1925 році батьки Анни, Отто Франк і Едіт Холландер одружилися і оселилися у Франкфурті, Німеччина. Анна народилася в 1929 році. Батько Анни був успішним бізнесменом, а мати Анни була дочкою промисловця.

У 1934 році Отто і його сім'я переїхала в Амстердам, де він купив фірму із виготовлення спецій  Opekta, яка виробляла пектин, що використовується в домашньому господарстві при виготовленні желе та джемів.

У травні 1940 року, після того як німці окупували Амстердам, Отто залишився в цьому місті, в той час як його мати і брат переїхали до Швейцарії. Отто залишився в Амстердамі через те що його фірма робила вдалий бізнес з німецьким Вермахтом - з 1939 по 1944 рік, Отто продавав пектин для німецької армії. Пектин використовувався як харчовий консервант, протиінфекційний бальзам для ран і як загусник для підвищення об'єму крові при переливанні крові. Пектин також використовувався як емульгатор для нафти та згущеного бензину для запалюючих бомб. Забезпечуючи Вермахт, Отто Франк перетворився в очах голландців на нацистського посіпаку.

6 липня 1942 Отто Франк перевіз свою сім'ю в так зване «Таємне сховище». Це був триповерховий флігель із великим скляним таунхаусом, який від п'ятдесятьох інших квартир відокремлював парк. Крім заможної сім'ї Франк в цьому комфортному і просторому сховищі також ховалися інші євреї  (всього - вісім, а ще домашні тварини).

Дехто називає ці приміщення коморою, але ось так їх описує дівчинка:

"А за правими дверима розташовується задня частина будинку, яка і служить тепер нашим притулком. Ніхто б не подумав, що за простій сірій дверцятами стільки кімнат. Минаєш маленьку сходинку, і ось ти всередині. Праворуч від входу круті сходи нагору, ліворуч маленький коридорчик і кімната подружжя Франк. Кімнатка поруч - спальня і кабінет двох молодих панянок Франк.

Праворуч від сходів кімнатка з умивальником і окремим туалетом, з другим виходом в нашу з Марго спальню. А якщо піднімешся по сходах, то здивуєшся ще більше, побачивши великий і світлий зал. Це колишня лабораторія, тому там є плита, раковина і робочий столик. Тепер вона буде служити спальнею подружжя ван Даан, а так само загальної вітальні і їдальні. Крихітна прохідна коморка надійде в розпорядження Петера ван Даана. Крім того, є горище і мансарда, як і в передній частині будинку. Ось я й закінчила опис нашого чудового притулку!"

А от опис дня народження Анни 13 червня 1944 р. (йшла війна):

Мені виповнилося п'ятнадцять. Я отримала досить багато подарунків: п'ять томів історії мистецтв Шпрінгера, комплект білизни, два пояси, носовичок, дві баночки йогурту, джем, два маленькі медові пряники, ботанічний довідник від тата і мами, браслет від Марго, запашний горошок від Дюсселя, блокнот від Ван Даанів, льодяники від Міп, солодощі і зошити від Беп і найголовніше - книгу "Марія Терезія" і три куски справжнього сиру від Куглера. Петер підніс чудовий букетик півоній".

Поки Отто Франк  нібито переховувався, він продовжував вести свій бізнес з цієї будівлі, спускаючись вниз по сходах до себе в кабінет у нічний час і у вихідні. Анна та інші також спускалися в офіс Отто і слухали радіопередачі з Англії.

У 1944 році німецька влада в окупованій Голландії дізналася, що Отто Франк шахраював із своїми великими і дуже вигідними контрактами з Вермахтом. Німецька поліція зробила наліт на його квартиру на горищі, і вісім євреїв в серпні були відправлені в трудовий табір Вестерборк, адже Німеччина в той момент вкрай потребувала робочої сили. 

Пізніше Анна Франк потрапила до табору Аушвіц-Біркенау, а потім разом з іншими ув’язненими її евакуювали  до табору Берген-Бельзен, де вона померла від тифу у віці 14 років через нестачу ліків - коли табір вже звільнили англійці. Її батько, Отто, захворів в Аушвіці, але був вилікуваний у табірному шпиталі. Ближче до кінця війни німці евакуювали його в Маутхаузен, де  його й звільнили. Наприкінці війни Отто Франк повернувся в свій амстердамський будинок і розповідав , що нібито знайшов захований під кроквами даху щоденник своєї доньки. Насправді щоденник знаходився в однієї з підлеглих Отто Франка, яка постачала сім'ю продовольством, одягом і книгами з 1942 року до самого арешту Франків у 1944 році, а потім зберігала їх речі.

Коли підлегла