КулЛиб - Классная библиотека! Скачать книги бесплатно 

Астрід Ліндгрен

RSS канал автора
Поделиться:
Иллюстрация № 1 читать онлайн КулЛиб

Астрід Анна Емілія Ліндгрен (швед. Astrid Anna Emilia Lindgren, дівоче прізвище Ерікссон, швед. Ericsson; нар. 14 листопада 1907, Віммербю, Швеція — пом. 28 січня 2002, Стокгольм, Швеція) — шведська дитяча письменниця, чиї книги перекладені більш ніж 85 мовами та видані більше ніж у 100 країнах. Сьогодні вона найбільш відома завдяки своїм творам про «Карлсона, який живе на даху» та «Пеппі Довгапанчоху».
Ліндґрен народилася в сім'ї землеробів «у старовинному червоному домі в глибині яблуневого саду». Ще в школі їй пророкували майбутнє письменниці, називаючи «Сельмою Лаґерлеф з Віммербю»; вона дала собі слово не писати, аби не бути на когось схожою. У 1941 р. захворіла її донька і, коли мати вичерпала ввесь запас історій, попросила, вигадавши зненацька дивне ім'я: «Розкажи мені про Пеппі Довгупанчоху». Незвичне ім'я змусило вигадати і саму незвичну героїню. Але видавати історію Ліндґрен не поспішала. У 1944 р. захворіла вона сама і опрацювала свої усні оповідання, подарувавши один примірник доньці, а другий надіславши у видавництво. Як і сподівалася Ліндґрен, видавництво, шоковане незвичайним характером і здібностями героїні, котра може підняти однією рукою коня і з'їсти за раз цілий торт, а, крім того, глузує з благодійників і загалом веде себе дивно, відхилило рукопис. Але 1945 р. Ліндґрен отримала премію за книгу «Бритт-Марі облегшує серце» («Britt-Mari lattar sitt hjarta»), тоді наступного року видали і перероблений варіант «Пеппі». «Пригоди знаменитого слідчого Калле Блюмквіста»(1946) стали наступною книгою, знову відзначеною премією. Ліндґрен стала професійною письменницею. Вона вважала, що дитинство дало їй той матеріал, який потім увійшов до її творів. Волоцюги, які неодноразово просилися на нічліг до її батьків, змусили її замислитися вже в дитинстві, що не у всіх людей є свій дах, їхні оповідки розширювали її світогляд, вчили бачити, що світ населений не лише хорошими людьми. Тема боротьби добра і зла, одна з провідних у її творах, народилася вже тоді. Письменниця вважала, що «не можна сидіти і вигадувати якісь історії. Слід поринути у своє власне дитинство». Лише тоді можна написати те, що пробудить фантазію дитини. А це вона вважала найважливішим завданням літератури, лише їй притаманним, адже ні кіно, ні телебачення не залишають простору для уяви. Уява ж, цілком слушно вважала Ліндґрен, — найважливіша здатність людства, «адже все велике, що коли-небудь постало в цьому світі, народжувалося спершу в людській уяві». Крім того, книга для дітей повинна розвивати віру дітей у здатність творити дива, в саме існування див. Але дива у творах Ліндґрен завжди народжуються із самої реальності, як в історії про Малюка та Карлсона, котрий живе на даху.
Найвизначніші твори Ліндґрен — це казки-повісті: «Пеппі Довгапанчоха» («Boken om Pippi Langs-trump», 1945-1946), «Міо, мій Міо» (1954), «Малюк і Карлсон, який живе на даxy» («Lillebror och Karlsson pa Taket», 1955 — 1968), «Брати Левине Серце» («Brodema Lejon-hjarta», 1973), а також повісті для дітей та юнацтва: «Пригоди знаменитого слідчого Калле Блюмквіста» («Masterdetektiven Blomqvist lever farligt», 1946—1953), «Расмус-волоцюга» («Rasmus pa Luffen», 1956) і трилогія про Еміля з Леннеберга («Emil in Lonneberga», 1963—1970). Ліндґрен не висловлювала відкрито своєї програми, але прагла своєю творчістю сприяти демократизації суспільних відносин, хотіла бачити світ без війни, де не страждатимуть діти. Вона писала для дітей, і тому її ідеї набувають форми, доступної для дитячого розуміння. Так, у казці-повісті «Міо, мій Міо!» герой виступає проти злого рицаря Като, а брати Левине Серце борються проти тирана Тенгіля. У творах Ліндґрен, де використовується середньовічний реквізит, йдеться не лише про одвічну боротьбу добра і зла, як в усіх казках всіх часів. У рисах супротивників позитивних героїв письменниці та в описах країн, якими вони правлять, явно проступають риси фашизму, а самі персонажі схожі на сучасних шведів.
Специфіка казкової майстерності Ліндґрен полягає в тому, що вона створювала оповідання-казки, повісті-казки, де реальні сучасні хлопчики та дівчатка раптом набувають казкових властивостей, як бідна, занедбана дівчинка Пеппі, або живуть подвійним життям у звичайному місті Швеції XX ст. з телефоном, відвідуванням школи, як Малюк; з бідністю та злигоднями, як брати Левине Серце; із сирітством, як Міо; водночас у них є другий світ — казковий, фантастичний. Тут вони або могутні та героїчні самі (Міо, брати Левине Серце), або можуть мати наділених надприродними силами помічників і друзів, як Малюк, приятелем якого стає Карлсон. Казкові герої минулого літали на килимах-літаках, у летючих скринях тощо. Діти XX ст., знайомі з літальними апаратами нашого часу, вигадують двигунці, пропелери, кнопки керування. Сама фантастика Ліндґрен — це світ, створюваний уявою сучасної їй дитини. Витівки Карлсона, приміром, — це пустощі, яких багнеться звичайній дитині з розвиненою фантазією. Ліндґрен ніколи не моралізує. Вона змушує своїх маленьких читачів побачити погане на доступних їм прикладах. М'який гумор письменниці створює особливу добру атмосферу, де не залишається можливості для торжества злого первня.
Неминучість остаточної перемоги добра притаманна і повістям Ліндґрен для юнацтва, а їхні герої — такі ж фантазери, як і герої казок. Калле Блюмквіст уявляє себе знаменитим слідчим, грається зі своїми друзями у війну Червоної та Білої троянд. Расмус-волоцюга ідеалізує життя бездомних злидарів. Ліндґрен у повістях про реальні події теж виховує своїх читачів: війна Червоної та Білої троянд ведеться між друзями за правилами високо трактованого рицарства, вона сповнена невичерпної винахідливості підлітків, руйнує станові перешкоди; Расмус розуміє істинну сутність волоцюг. Однак Ліндґрен не відмовилася від тролів, ельфів, домовиків чи одухотворення сил природи, гір чи предметів, але це традиційно фантастичне поєднується в неї зі зміною реальності дитячою фантазією. У своїх казках Ліндґрен ішла за Г.К. Андерсеном, котрий умів розповідати дивовижні історії про найпрозаїчніші предмети, за С.Лагерлеф, котра поєднувала в одному творі підручник про природу Швеції, реальне життя маленького хлопчика Нільса та історію гусячої зграї. Однак вона не повторює своїх попередників. Ліндґрен, вводячи читача в коло фантазій та емоцій дитини, вчить дорослих поважати її внутрішній світ, бачити в ній особистість.

Докладніше: wikipedia

Сортировать по:

Автор


Дитячий світовий бестселер
Детские остросюжетные  
Знаменитий детектив Блюмквіст
Книга - Астрід  Ліндгрен - Знаменитий детектив Блюмквіст (fb2) читать без регистрации
Fb2

Детские остросюжетные  

Дитячий світовий бестселер

Пеппі Довгапанчоха
Брати Лев'яче Серце
Книга - Астрід  Ліндгрен - Брати Лев'яче Серце (fb2) читать без регистрации
Fb2

Карлсон прилітає знов
Книга - Астрід  Ліндгрен - Карлсон прилітає знов (fb2) читать без регистрации
Fb2

Малий і Карлсон, що живе на даху
Книга - Астрід  Ліндгрен - Малий і Карлсон, що живе на даху (fb2) читать без регистрации
Fb2

Малий і Карлсон, що живе на даху. Карлсон прилітає знов. Нові пригоди Карлсона, що живе на даху
Книга - Астрід  Ліндгрен - Малий і Карлсон, що живе на даху. Карлсон прилітає знов. Нові пригоди Карлсона, що живе на даху (fb2) читать без регистрации
Fb2

Міо, мій Міо
Книга - Астрід  Ліндгрен - Міо, мій Міо (fb2) читать без регистрации
Fb2

Нові пригоди Карлсона, що живе на даху
Книга - Астрід  Ліндгрен - Нові пригоди Карлсона, що живе на даху (fb2) читать без регистрации
Fb2

Пеппі Довгапанчоха сідає на корабель в південних морях
Книга - Астрід  Ліндгрен - Пеппі Довгапанчоха сідає на корабель в південних морях (fb2) читать без регистрации
Fb2

Расмус-волоцюга
Книга - Астрід  Ліндгрен - Расмус-волоцюга (fb2) читать без регистрации
Fb2

Роня, дочка розбійника
Книга - Астрід  Ліндгрен - Роня, дочка розбійника (fb2) читать без регистрации
Fb2


Детская проза  
Пеппі Довгапанчоха
Книга - Астрід  Ліндгрен - Пеппі Довгапанчоха (fb2) читать без регистрации
Fb2

Детская проза  

Пеппі Довгапанчоха - 1
Пеппі Довгапанчоха сідає на корабель
Книга - Астрід  Ліндгрен - Пеппі Довгапанчоха сідає на корабель (fb2) читать без регистрации
Fb2

Пеппі Довгапанчоха - 2
Пеппі Довгапанчоха в Південних морях
Книга - Астрід  Ліндгрен - Пеппі Довгапанчоха в Південних морях (fb2) читать без регистрации
Fb2

Пеппі Довгапанчоха - 3


Впечатления

Меридиан про Ліндгрен: Расмус-волоцюга (Детская проза) в 16:02 (+03:00) / 11-01-2016

Велична дитяча письменниця пропонує нам познайомитися ближче, як живуть дітки із дитячого притулку. Яке там життя, від якого і дременув хлопчик у пошуки власного дому. Пройшовши чимало шляху із своїм новим другом, приходить врешті решт до будинку. Який і стане його домівкою. Також він не забуває свого друга із дитбудинку, і просить домівку-притулок і для нього. Книга повчає бути дбайливим до всього і усіх. Звичайно для того потрібно і постаратися і подолати певні труднощі, пізнати і радість і горе. Адже тоді ми зрозуміємо сутність життя. Тим більше в парі з дорослим мандрівником який повчає його знаходити вихід у усіх ситуаціях і не тільки.

Рейтинг: 0 ( 1 за, 1 против).