КулЛиб - Классная библиотека! Скачать книги бесплатно 

Умберто Еко

RSS канал автора
Поделиться:
Иллюстрация № 1 читать онлайн КулЛиб

Умберто Еко (італ. Umberto Eco; 5 січня 1932, Алессандрія, П'ємонт, Італія — 19 лютого 2016, Мілан, Італія) — італійський письменник, філософ, лінгвіст, літературний критик, спеціаліст із семіотики і медієвіст.
Прізвище Еко (Eco), ймовірно, є абревіатурою від ex caelis oblatus (лат. «дарунок з небес»), яке було дане його дідові (знайді) міськими урядовцями. Його батько, Джуліо Еко, працював бухгалтером, а потім був учасником трьох війн. Під час Другої світової війни Умберто і його мати, Джованна, переїхали в невелике село в горах П'ємонту. Шкільну освіту отримав при салезіанському монастирі. Згадки про орден, його засновника та його твори є в працях та інтерв'ю письменника.
Джуліо Еко був одним із 13 дітей в сім'ї і хотів аби його син отримав юридичну освіту, але Умберто вступив до Туринського університету, щоби вивчати середньовічну філософію й літературу, і 1954 року успішно його закінчив. Свою дипломну роботу Умберто писав з Томи Аквінського. Після закінчення роботи над нею та випуску з університету, Еко розірвав свої стосунки з церквою. «Хоч я все ще люблю той світ, я перестав вірити в Бога в свої двадцять, після докторської роботи з Томи Аквінського. Можна сказати, що в дивовижний спосіб він зцілив мене від моєї віри».
Умберто Еко працював на телебаченні, оглядачем одного з найвпливовіших італійських видань «Еспрессо» (італ. L’Espresso), викладав естетику і теорію культури в університетах Мілана, Флоренції і Турина. Професор Болонського університету.
У вересні 1962 року одружився з Ренатою Рамґ, вчителькою мистецтв німецького походження, з якою виховали сина й доньку.
Помер 19 лютого 2016 року у своєму будинку в Мілані.

Як науковець є найбільш відомим спеціалістом нашого часу з історії середньовічної Європи. Також є філософом, хоча цим менш відомий. Написав понад два десятки наукових праць із семіотики, лінгвістики, теорії літератури, теорії культури, естетики та моралі. Однак світову славу Умбертові Еко принесла не його наукова діяльність, а літературна. Хоча у тканину оповіді кожного роману залучені знання, здобуті ним зі своїх наукових досліджень.

Літературну діяльність розпочав 1980 року написанням філософсько-детективного роману «Ім'я троянди». Цей роман досі залишається найпопулярнішим його твором. Роман “Ім’я троянди” (1980) став першою і надзвичайно вдалою пробою пера письменника, що не втрачає своєї популярності і по сьогоднішній день, причому високу оцінку він здобув як у прискіпливих літературних критиків, так і у масового читача.
Інші відомі романи: «Маятник Фуко» (1988), «Острів напередодні» (1994), «Бавдоліно» (2000), «Таємниче полум'я цариці Лоани» (2004) і «Празький цвинтар» (Il Cimitero di Praga) (2010).
Енциклопедичні знання Еко вражають. Складається враження, що він намагається охопити весь інтелектуальний набуток європейської цивілізації і зрозуміти культурологічні процеси, які відбувалися і відбуваються у Європі. Умберто Еко є ніби сучасним втіленням ідеалу італійського Відродження — «універсальної людини» (homo universale).

Джерело: wikipedia

Язык:   Сортировать по:

Автор


Бібліотека світової літератури
Современная проза  
Ім'я Рози
Книга - Умберто  Еко - Ім'я Рози (fb2) читать без регистрации
Fb2

Современная проза  

Бібліотека світової літератури

Карта світу
Бавдоліно
Книга - Умберто  Еко - Бавдоліно (fb2) читать без регистрации
Fb2

Бібліотека світової літератури
Маятник Фуко
Книга - Умберто  Еко - Маятник Фуко (fb2) читать без регистрации
Fb2

Не сподівайтеся позбутися книжок
Книга - Умберто  Еко - Не сподівайтеся позбутися книжок (fb2) читать без регистрации
Fb2

Ноніта. Відкриття Америки. Новели
Книга - Умберто  Еко - Ноніта. Відкриття Америки. Новели (fb2) читать без регистрации
Fb2

Празький цвинтар [без ілюстрацій]
Книга - Умберто  Еко - Празький цвинтар [без ілюстрацій] (fb2) читать без регистрации
Fb2

Карта світу
Таємниче полум'я цариці Лоани
Книга - Умберто  Еко - Таємниче полум'я цариці Лоани (fb2) читать без регистрации
Fb2


Современная проза  
Номер нуль
Книга - Умберто  Еко - Номер нуль (fb2) читать без регистрации
Fb2

Карта світу