КулЛиб - Классная библиотека! Скачать книги бесплатно 

Юрій Нікітін

RSS канал автора
Поделиться:
Иллюстрация № 1 читать онлайн КулЛиб

Юрій Олександрович Нікітін (30 листопада 1939, Харків, УРСР) — російський письменник, художник українського походження. Пише російською мовою твори у жанрах слов'янської фентезі, наукової фантастики, історичного роману і створеного ним нового напряму в літературі — когістики. Рівнень переважної більшості творів Нікітіна на думку авторитетних критиків рідко перевищує середній.
Ю. Нікітін народився в 1939 році в Харкові. Поїхав на Крайню Північ, де працював на лісорозробках. Був чокеровщіком, плотогоном. Працював в геологорозвідці: Сіхоте-Алінь, Уссурійський край, Далекий Схід, Примор'я. У 1964 році він повернувся в Україну, почав працювати ливарником на заводі. Зайнявся спортом, отримав звання майстра спорту з веслування на каное, кілька перших розрядів, у тому числі з легкої атлетики, боксу і самбо. Ю.Нікітін також брав участь у створенні і роботі клубів любителів фантастики. Вчився грати на скрипці. Працював художником.
Одночасно Ю. Нікітін почав писати і публікувати фантастичні оповідання. Перша опублікована книга — збірник фантастичних оповідань «Людина, яка змінила світ». За книгу «Вогнепоклонники» (про роботу ливарників) він отримав високі літературні премії і був прийнятий до Союзу письменників СРСР, а в 1979 році після видання книги «Шпага Олександра Засядька» («Золота шпага») був підданий гонінням і близько семи років не брав участь у літературному житті.
Після закінчення Вищих Літературних курсів у Літінституті Ю. Нікітін у 1981 році повернувся до Харкова. Однак, через кілька років переїхав до Москви, проте остаточно залишив Харків у середині 1990-х років. Деякий час Ю. Нікітін працював головним редактором видавництва «Отечество». На початку 1990-х років разом з Лілією Шишикіною він організував видавництво «Змій Горинич» («Равлик»), яке займалося виданням спочатку зарубіжної фантастики, а потім перейшло майже виключно на видання книг самого Юрія Нікітіна. В даний час воно не функціонує, а книги виходять у видавництвах «Центрполиграф» і «Ексмо».
Всього Ю. Нікітін вже випустив понад 60 книг. Загальний наклад зрівнявся з публікаціями таких популярних письменників, як Василь Головачов і Сергій Лук'яненко.
Крім жанру, умовно названого «наукова фантастика», Ю. Нікітін яскраво виступив у жанрі гострополітичного трилера (цикл «Росіяни йдуть»), філософського, психологічного та соціального роману («Дивні романи»), класичного історичного твору («Історична серія»), епічного і героїчного фентезі («Троєцарствіє», «Троє з лісу»), в кращих традиціях радянської, в тому числі дитячої, фантастики («Мегасвіт») та багатьох інших жанрах.
Юрій Нікітін став творцем нового жанру слов'янська фентезі. Найбільш ранні з популярних творів Юрія Нікітіна — перші книги в цьому жанрі з циклу «Троє з Лісу».
Осібно у творчості письменника Ю. Нікітіна стоїть цикл «Дивні романи». З нього, в свою чергу, виокремлюється трансгуманістичний підцикл, що складається з книг «Транслюдина», «Я живу в цьому тілі», «Той, що проходить крізь стіни», «Я — сингуляр», «Сингомейкєри» і «2024-й». В «Дивних романах» Юрій Нікітін піднімає актуальні соціальні, філософські та психологічні проблеми — зміна суспільства під впливом нових технологій, зміна суспільної моралі і моральності («Імаго», «Імортист»), місце людини в майбутньому, можливість і перспективи безсмертя («Транслюдина»), інформаційні війни («Великий маг»).
Також Ю. Нікітінім була написана автобіографічна книга «Мені — 65» та навчальний посібник «Як стати письменником».

Докладніше: wikipedia

Сортировать по:

Автор


Антология фантастики
Зорепади (збірка)
Книга - Микола Олександрович Дашкієв - Зорепади (збірка) (fb2) читать без регистрации
Fb2

Квиток на двох
Книга - Юрій  Нікітін - Квиток на двох (fb2) читать без регистрации
Fb2

Словник фантаста-початкiвця
Книга - Юрій  Нікітін - Словник фантаста-початкiвця (fb2) читать без регистрации
Fb2

Ян Троль (цикл)
Книга - Юрій  Нікітін - Ян Троль (цикл) (fb2) читать без регистрации
Fb2


Научная Фантастика   Сборники, альманахи, антологии   Приключения   Советские издания  
Зустріч з тайфуном (збірка)
Книга - Герман Адольфович Максимов - Зустріч з тайфуном (збірка) (fb2) читать без регистрации
Fb2

Научная Фантастика   Сборники, альманахи, антологии  

Антология фантастики - 1968
Наукова фантастика - 20
Позивний Альфи Лебедя
Книга - Микола  Дашкієв - Позивний Альфи Лебедя (epub) читать без регистрации
Epub

Научная Фантастика   Приключения   Сборники, альманахи, антологии   Советские издания  

Антология фантастики - 1976
Наукова фантастика - 8
Позивні Альфи Лебедя
Книга - Юрій  Нікітін - Позивні Альфи Лебедя (fb2) читать без регистрации
Fb2

Научная Фантастика  

Антология фантастики - 1976
Наукова фантастика - 8